Forside

Samarbejde mellem forskning og praksis nuancerer forståelsen af NEET-gruppen på KL’s beskæftigelsestræf 2024

: 13.03.2024

I samarbejde med Herning Kommunes Ungeenhed præsenterede CUBB-forsker Helle Bendix Kleif nye analyseresultater om NEET-gruppen på KL’s beskæftigelsestræf 2024. Analyserne giver indblik i de typiske forløbsmønstre blandt gruppen af unge, og kan således være med til at sikre bedre indsatser for de unge i målgruppen.

Tekst af Nicolai Nybro Hansen, videnskabelig assistent, CUBB - Center for Udvikling af Borgerinddragende Beskæftigelsesindsatser
Foto: Thomas Busk

I et samarbejde mellem forskning og praksis, har Helle Bendix Kleif og Herning Kommunes Ungeenhed analyseret forløbene for 48 unge i Herning Kommune, der står uden uddannelse og arbejde som 24-årige, umiddelbart inden de overgår til generel jobcenterindsats. Samarbejdet finder sted i CUBB-regi, og bygger videre på de analyser, Helle Bendix Kleif præsenterede i sin ph.d.-afhandling. Heri viste Helle Bendix Kleif blandt andet, at størstedelen af de unge, der periodevis står uden job og uddannelse, inden de fylder 25 år, kommer videre relativt hurtigt.

Det kan hurtigt lyde som om 43.000 unge ikke laver noget eller ikke modtager en indsats – og det er langt fra sandheden”

Helle Bendix Kleif, postdoc, CUBB

”De 43.000 unge uden job og uddannelse fylder rigtig meget i medierne og politisk. De analyser, jeg har lavet, peger på, at vi blandt de unge som står udenfor uddannelse og job, har et mindretal som ikke selv kommer videre, mens flertallet gør, enten ved egen hjælp eller ved hjælp af en kortere ungeindsats. Det kan hurtigt lyde som om 43.000 unge ikke laver noget eller ikke modtager en indsats – og det er langt fra sandheden”, udtaler Helle Bendix Kleif.

På beskæftigelsestræffet præsenterede Helle og samarbejdspartnerne fra Herning Kommunes Ungeenhed deres foreløbige analyseresultater. Analyseresultaterne dokumenterer hvad de unge har lavet frem til de bliver 24 år. Analysen giver blandt andet et dybdegående indblik i, hvad det er for indsatser de modtager i Herning Kommune og hvordan disse indsatser fletter sig ind og ud af uddannelse, beskæftigelse og perioder uden indsats. Disse indsigter kan forhåbentligt tages med ind i praksis, siger Ulla Høy Henriksen, der er chef i Herning Kommunes Ungevejledning:

”Vi håber at kunne finde nogle mønstre og se bedre ind i, hvordan vi for nogle kan sætte tidligere ind, mens det for andre handler om, at ting tager længere tid. Det vigtigste budskab er at tænke ind i, hvordan vi kan arbejde sammen på tværs af kommunens afdelinger fra barn til voksen”.

CUBB realiseres med støtte fra

Den A.P. Møllerske Støttefond

Kontakt CUBB